Nejdříve si připravíme těsto na těstoviny - doporučuji si pomoci kutrem, takže všechny suroviny na těstoviny (150 g semolínové mouky, 150 g hladké mouky, 3 vejce, 1 lžíce olivového oleje a trochu soli) dáme do kutru a zpracujeme si těsto. To si přendáme na vál a ještě ručně propracujeme. Těsto dáme do mikrotenového sáčku a dáme ho na hodiny odpočinout do lednice.
Dále si připravíme špenát - který si pečlivě propereme a pár minut povaříme v osolené vodě, aby nám změkl. Scedíme a necháme okapat.
Připravíme si slaninu - nakrájíme ji na kostičky o velikosti dle libosti.
Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme min. na čtyři díly a buď ručně vyválíme na co nejtenčí placky (těstoviny vařením trochu nabydou), srolujeme a nakrájíme na širší nudle a nebo použijeme strojek na těstoviny a nástavec na tagliatelle.
Špenát osmahneme na troše másla, osolíme a prolisujeme stroužek česneku, zalijeme smetanou a chvíli povaříme dokud smetana nezhoustne. Zároveň uvaříme těstoviny v osolené vodě s trochou olivového oleje - těstoviny budou hotové až vyplavou na hladinu. Kostičky slaniny opečeme do zlatova.
Těstoviny dejte do pánve ke špenátu a promíchejte.
Hotové těstoviny se smetanovým špenátem na talíři posypte kostičkami slaniny.