Výroba vanilkového extraktu je velmi snadná. Základní surovinu jsou vanilkové lusky. Vanilka se podélně rozřeže nebo poseká na malé kousky a zalije alkoholem. Základní obecně používaný poměr je 25 tobolek (cca 100g) na 1 litr alkoholu (vodka, rum, lih a pod), tzn 10% vanilky. Na některých trzích se lze výjimečně setkat i s vanilkovým extraktem dvou, nebo tří násobné koncentrace (20 nebo 30%). Takto zpracované vanilkové lusky se 6 měsíců luhují. Poté je potřeba lusky vyjmout a extrakt vyfiltrovat. Pokud je to žádoucí, lze použít hrubší filtr, díky kterému v extraktu zůstanou vanilkové zrníčka. Jejich přítomnost je pouze otázkou estetickou, na kvalitu extraktu by neměla mít vliv. Skladování a životnost extraktu Vanilkový extrakt lze několik let skladovat na suchém, temném a chladném místě. Při dodržení vhodných skladovacích podmínek by měl získávat na kvalitě. Časem se v láhvi může vytvářet usazenina, která ale není na závadu. Dávkování U 10% extraktu (podle tohoto receptu) se doporučuje používat cca 30ml extraktu na 1kg suroviny. U extraktu koncentrace 30% stačí pouze 10ml na 1kg suroviny.