TĚSTO 3 vejce, 2 balení vanilkového cukru, 150 g krupicového cukru, 1 zakysaná smetana, 4 lžíce rumu, 500 g hladké mouky, prášek do pečiva, 200 ml mléka. Ručním šlehačem ušleháme vejce, vanilkový a krupicový cukr, smetanu, rum, mouku, prášek do pečiva a mléko na hustší těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut odpočinout. Těsto lžící naplníme do strojku na donuty asi 3 cm pod okraj. Do pánve nalijeme větší množství oleje a rozpálíme ho. Pomocí strojku vytlačujeme nad pánví do oleje kolečka a smažíme je po obou stranách. Upečené donuty vkládáme na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný olej. POLEVA 60 g másla, 300 g cukru moučka, 4 lžíce vody a potravinářská barvivo. V kastrůlku na plotně rozpustíme máslo s vodou, přidáme potravinářské barvivo a zahustíme cukrem. Donuty v polevě vždy do půlky namočíme, ozdobíme sypáním a necháme ztuhnout. . Namáčet je můžeme také v rozpuštěné čokoládové polevě nebo jen obalit ve směsi moučkového cukru a skořice.