Těsto: 175g másla, 125g tvarohu, 120g cukru, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, 225g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 2 lžíce kakaa Dohladka rozmíchat máslo, tvaroh, cukr, citron. kůru, vanilk.cukr a postupně vejce. Promíchat mouku, kypř.prášek a kakao - směs přimíchat do těsta. Vymazat formu (prům.22-24cm) a vysypat hrubou moukou, těsto naplnit do formy a péct asi 40 minut na 180°C. Tochu vychladlý korpus vyndat a dát vychladnout ny mřížku. Pak ho 2x rozkrojit, vystřihnout šablonu s obrysem jablka a podle ní vykrojit 2 pláty. Z třetího plátu vykrojit podle jiné šablony 2 lístky a stopku jablka. Náplň: 250g tvarohu, 500g jablečného pyré, 80g cukru, 250ml smetany 33%, 100g čokoládových hoblinek, 2 lžíce Calvadosu (jablečná pálenka) Utřít tvaroh, jablečné pyré a cukr, ušlehat smetanu a 1/3 vmíchat do krému. Do zbývající šlehané smetany zamíchat čokoládové hobliny. Jeden plát ve tvaru jablka zakapat calvadosem a potřít polovinou jablečného krému i veškerou šlehanou smetanou s čokoládou, přiložit druhý plát a potřít ho druhou polovinou krému. Ozdoba: 3 jablka, 4 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce kakaa Oloupat jablka, nakrájet napříč na silnější plátky a ihned je zakapat citronovou šťávou. Plátky upravit na dort. Na vykrojené lístky přiložit šablonu s vystřiženými listovými žebry, pocukrovat a šablonu sundat, stopku jablka posypat kakaem a přiložit k dortu.