Pracovní postup:
- Omyté třešně (okapané a osušené) promícháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a s třešňovým likérem. Necháme asi 20 minut marinovat. Potom je necháme dobře okapat a šťávu zachytíme.
- Mezitím ze všech uvedených přísad zpracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme ho 30 minut v ledničce. Pak jím vyložíme dortovou formu (prům.26cm), kterou jsme před tím vymazali tukem a vysypali mandlemi.
- Na těsto pokládáme třešně a pečeme cca 30 minut při 200° (horkovzduch 180°, plyn stupeň 3). Ze zbylých bílků a 100g cukru ušleháme tuhý sníh, 2-3 lžícemi zachycené třešňové šťávy ho obarvíme.
- Sníh navršíme na třešně, dopečeme 10 minut při 225° (horkovzduch 200°, plyn stupeň 4). Dort necháme asi 10 minut chladnout ve formě, potom ho opatrně vyndáme a položíme na mřížku nebo síto a ne cháme úplně vychladnout.
Něco navíc:
Můžeme přidat šlehačku smíchanou s třešněmi, které jsme nechali marinovat v třešňovém likéru a pak rozmixovali.
TIP: Praktické je vyložit formu těstem ještě před jeho chlazením. Pracujeme mokrýma rukama, teplé těsto je tvárnější. Teprve potom ho i s formou dáme na 30 minut do chladu.