TĚSTO: 2 vejce, 125g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/8 l řepkového oleje (nebo jiného chuťově neutrálního), 1/8 l vaječného koňaku, 250g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 sklenici kyselých kompotovaných třešní (370g po odkapání) nebo 500g čerstvých vypeckovaných a podušených, tuk na vymazání formy POLEVA:1 bal. čiré dortové polevy, 1/8 l vaječného koňaku,1/8 l vody OZDOBA: 1/2 balíčku hořké čokolády, třešně DÁLE POTŘEBUJEME: 3 lžíce strouhanky Vejce utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, za stálého šlehání přidáme i olej a vaječný koňak. Mouku smícháme s prdopeč a společně je vmícháme do šlehané hmoty. Polovinu třešní smícháme se strouhankou a vmícháme do těsta. Těstem naplníme menší dortovou formu (asi 20cm prům.) a pečeme cca 45 minut při 175° (horkovzduch 150°, plyn stupeň 2). Upečený korpus necháme 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyklopíme na mřížku. Dortovou polevu připravíme dle návodu na obalu z vaječného koňaku a z 1/8 l vody, polevou polijeme korpus. Dort ozdobíme nastrouhanou čokoládou a zbytkem třešní.