Z mouky, 75 g cukru, soli, žloutku, dvou lžic studené vody a vloček másla vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále ho vyválíme do kruhu o průměru 32 cm. Formu na koláč (průměr 28 cm, s odnímatelným dnem) vymažeme tukem a pak vysypeme moukou. Těsto rozprostřeme do formy, několikrát ho propíchneme vidličkou a uložíme na půl hodiny do chladu. Citrony omyjeme horkou vodou a osušíme. Ze dvou citronů nastrouháme kůru, z jednoho pak vymačkáme šťávu. Vejce a 150 g cukru šleháme asi čtyři minuty do husté pěny. Vmícháme ricottu, citronovou kůru a šťávu. Krém rozetřeme na korpus. Při 175 °C pečeme asi hodinu, po 40 minutách pečení zvýšíme teplotu na 200 °C a koláč dopečeme. Necháme ho vychladnout. Moučkový cukr rozmícháme se dvěma lžícemi horké vody a vaříme s likérem asi 10 minut, až se objem zmenší na polovinu. Zbylé citrony nakrájíme na tenké plátky, vložíme je do sirupu a asi tři minuty povaříme. Necháme je vychladnout. Koláč obložíme kolečky citronu a pokapeme ho trochou sirupu. Těsně před podáváním jej posypeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.