Lehký jahodový koláč
100
15
10
V jedné misce rozdrobíme vidličkou máslo do mouky, přidáme vejce a ještě promísíme, aby zůstala drobenka, nesladíme. V druhé misce rozmícháme řidší a sladší tvarohovou náplň. Můžeme přidat rozinky nebo sušené brusinky. Do kulaté formy s papírem na pečení (nebo vymazané, vysypané) nasypeme 2/3 těsta, trochu zmáčkneme, nalijeme náplň, navrch posypeme zbylou drobenkou a pečeme cca na 180˚ C kolem ¾ hodiny. Pod tvaroh můžeme dát i nějaké ovoce (rebarboru, švestky, jablka, meruňky), pro lepší barvu lze drobenku navrch lehce posypat cukrem. Z jiného tuku než másla se koláč více drobí. Po proležení lze krájet lépe. Jeronýma byla farská kuchařka, kterou znala jedna z matčiných kamarádek.