Dršťky uvaříme obvyklým způsobem. Balený uzený bůček dáme na pařák a vaříme necelou hodinu, do měkka. Obal rozstřihneme a šťávu z masa přidáme později do omáčky. Po mírném prochladnutí jej i se sladkokyselými okurkami pomeleme na masové mlýnku. Uzený bůček a okurky jsou na dochucení omáčky, tak si množství můžeme upravit podle chuti. Bůček s okurkami si můžeme také nasekat. Dáme vařit 600 ml vody a vložíme do ní uvařené a na nudličky nakrájené dršťky. Ve 100 ml studené vody rozmícháme hladkou mouku a omáčku s ní zahustíme. Necháme chvíli za stálého míchání provařit a přidáme bujón dle vlastního výběru. Omáčku ochutíme šťávou z vaření masa a mletým uzeným bůčkem. Plátky sýra natrháme a necháme v omáčce rozpustit a na závěr omáčku dochutíme mletými okurkami. Podáváme s knedlíkem.