KŘIDÝLKA S CHILLI 4 velké brambory, 1 cibule, 1 chilli paprička, 2 lžíce oliv.pleje, 2 lžíce cukr kandys hnědý, 1 dl víno červené polosuché, 1 plechovka loupaných kráhených rajčat (1/2kg), 1 bobkový list, svazeček rozmarýnu, sůl, 3 vejce, pepř mletý bílý, 10 dkg hl. mouky, 20 dkg strouhanky, 1 a 1/2 kg bílého fritovacího tuku, asi 16 kousků kuřecích křidýlek (cca 1,2kg), 20dkg zakysané smetany Brambory ve slupce zabalíme do alobalu, srovnáme n aplech a pečeme v horké troubě při vyšší teplotě asi 1,5 hodiny. Nakrájíme cibuli nadrobno, chilli papričku zbavíme semínek a nadrobno rozsekáme. V hrnku zahřejeme olej, vsypememe cibuli a smažíme až zesklovatí, pak přidáme cukr, papričku a krátce podusíme. Základ omáčky zředíme vínem, přidáme krájená rajčata, rozdrcený bobkový list a sekaný rozmarýn. Osolíme, přivedeme k varu a za občasného zamíchání 15-20 minut povaříme. Křidýlka zlehka obalíme v hladké mouce, namočíme ve vajíčku rozšlehaném se solí a pepřem, nakonec obalíme ve strouhance. Ve vysokém hrnci zahřejeme Ceres soft a křidýlka fritujeme po částech, asi 15 minut, v tuku rozehřátém na 180°C. Necháme je okapat na ubrousek, udržujeme teplé. Příloha: Chilli omáčka dáme v samostatné misce, pečené brambory a kysaná smetana. KUŘE SE ŠAFRÁNEM svazek nať. cibulky, 1 cibule, strouž. česneku, 1/2kg kuřecích řízků, 40g tuk Selena, sůl, pepř, 1/2 kg špaget, na špičku nože mletý šafrán a mletá skořice, lžíce hl. mouky, 1/4l smetany 33%, 200 ml kuřecího vývaru z kostky, svazek petrželky Cibulku nakrájíme na kousky, cibuli a česnek na drobno. Maso nakrájíme na proužky a ve 20g horkého tuku opečeme, osolíme, opepříme a pak vyndáme. Těstoviny vaříme asi 10 minut v osolené vodě, na pánvi rozehřejeme zbytek tuku a podusíme na něm cibuli a česnek. Přidáme skořici, šafrán, mouku a krátce osmahneme. Zředíme smetanou a vývarem, povaříme při nižší teplotě cca 10 minut. omáčku dosolíme a dopepříme, pak do ní dáme maso a cibulku, prohřejeme. Smícháme s těstovinami a posypeme petrželkou. KRŮTÍ GULÁŠ 1 a 1/2kg brambor, 1/2l zeleninového vývaru z kostky, 2 lžičky kari, 1 lžičku sladké papriky, 150g mraženého hrášku, 1/2kg krůtích prsíček, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, 1 větší pórek, 1/4kg žampionů, 30g tuk Selena, 30g hl. mouka, 150g zakys. smetany, svazek koriandru, 20g dýňová semínka Oloupané a nakrájené brambory dáme do vývaru s kari a povaříme asi 15 minut, po 10 minutách přidáme hrášek. Maso nakrájíme a opékáme v oleji 10 minut. Osolíme, opepříme, opaprikujeme a vyndáme. Pórek nakrájíme na kolečka, žampiony rozpůlíme a s pórkem pak podusíme ve šťávě z masa, dosolíme a dopepříme. Brambory i hrášek necháme okapat, vývar zachytíme a doplníme do půl litru. Rozehřejeme tuk, opražíme na něm mouku, zalijeme vývarem z brambor a 5 minut povaříme. Vmícháme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a přidáme kari koření. Brambory, zeleninu i maso dáme do omáčky a prohřejeme. Otrhaný koriandr s dýňovými semínky přidáme do guláše.