Na slanině 1 kapusta, 1 menší cibule, 40g hl. mouky, 80g slaniny, sůl, špetka pepře, 2 stroužky česneku Kapustu zbavíme ovadlých listů, nakrájíme ji na Nudličky, podlijeme trochou osolené vody a krátce odkrytou podusíme. Nakrájenou slaninu rozpustíme a vybereme škvarečky, na zbytku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme ocezenou kapustu, pepř a česnek utřený se solí. Dusíme krátce ( jen co je kapusta měkká), zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a povaříme, nakonec dáme zpět škvarečky. Místo slaniny můžeme použít i odkrojený tuk ze šunky. Jako příloha se hodí brambory. S jablky 1/2kg kapusty, 2 velká jablka, 50g másla, 50g cibule, sůl, špetka pepře, špetka cukru, 30g hl. mouky Kapustu podusíme v osolené vodě a necháme okapat. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou kapustu, oloupaná nakrouhaná jablka, sůl, pepř a chvíli podusíme. Zaprášíme moukou, osmahneme, trochu podlijeme a doděláme, podle chuti trochu osladíme. Můžeme jíst samostatně s vařeným bramborem, nebo dát jako přílohu k pečeným masům.