Bretaňské fazole 350g bílých fazolí, 1 cibule, 50g tuku, 2 lžičky hladké mouky, 4 lžíce rajčatového protlaku, česnek, ocet, špetka cukru, pepř, sůl, petrželka Přebrané, řádně propláchnuté fazole namočíme na 3 hodiny do vody, pak je v té samé vodě v papiňáku uvaříme doměkka (asi 30 minut). Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, zaprášíme moukou, lehce osmahneme, zalijeme vlahým vývarem z fazolí, rozšleháme a povaříme. Po chvilce doplníme rajčatovým protlakem, fazolemi, prolisovaným česnekem a dalšími přísadami, ještě krátce povaříme. Můžeme přidat sázená vejce. Smetanové fazole 400g sterilovaných fazolových lusků, 1 střední cibule, olej, 200g uzeniny, kysaná smetana, 2 lžíce hladké mouky, česnek, sůl, nasekaná petrželka Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a lehce na ní osmahneme kostičky uzeniny. Přidáme fazolové lusky i s nálevem, zahustíme smetanovou záklechtkou a krátce povaříme. Osolíme, přidáme česnek a petrželku. Dobrá příloha jsou brambory i těstoviny.