Z hovězího masa 200g vařeného hovězího masa, 50g slaniny, 1 větší cibule, 1 stroužek česneku, mleté nové koření, mletý pepř, sůl, 3 lžíce vody Vařené maso umeleme, slaninu nakrájíme a rozškvaříme, dáme na ni zpěnit drobně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, česnek utřený se solí, okořeníme, mírně podlijeme vodou a dusíme. Jako půříloha se hodí vařené brambory a zeleninový salát. Z kuřecího masa 300g vařeného nebo pečeného kuřecího masa, 100g salámu, 1 žemle, 1/8l mlékam, 40g másla, 30g cibule, vývar z masa (masoxu), zelená petrželka, 2 vejce, sůl, mletý pepř, muškátový květ kuřecí maso, salám a namočenou žemli umeleme, dáme na zpěněnou cibulku. Zalijeme vývarem a povaříme. Okořeníme pepřem, muškátovým květem a petrželkou, nakonec vmícháme vejce a necháme ještě srazit. Jako příloha se hodí vařené brambory a vařený květák pokapaný máslem.