Zelný salát s okurkou 1 kg hlávkového zelí nakrájíme , promícháme se lžičkou soli a cukru, přidáme špetku drceného kmínu a sladké mleté papriky. Zelí promačkáme a necháme hodinu v chladu uležet. Potom přidáme 2 lžíceš oleje, trochu octa, 2 lžíce rajského protlaku nebo kečupu (nemusí být) a 2 malé, na tenké plátky pokrájené, kyselé okurky. Salát promícháme a posypeme strouhaným křenem. Zelné závitky bezmasé Hlávku zelí rozdělíme na listy a spaříme horkou vodou, aby změkly. Uvaříme 125g makaronů (nalámaných na malé kousky) nebo udusíme 10 dkg rýže nebo krupek. Namočíme do hrnku mléka sušené houby a když nabobtnají, udusíme je na cibulce. S mícháme s makarony (nebo rýží či s krupkami) a plníme spařené listy. Stočíme je, ovážeme nití a nejdřív opečeme na omastku, potom je podlijeme vývarem a dusíme asi 1/2 hodiny. Nakonec omáčku zahustíme kyselou smetanou rozkvedlanou s trovhou mouky. Jako příloha se hodí brambory.