Hrachovec 250g předvařeného hrachu, 1 sáček předvařené rýže, 2 lžíce sádla, 3 stroužky česneku, 400g vepřového žebírka, kmín, majoránka, sůl Vepřová žebírka nakrájíme nakrájíme, dáme do kastrolu na sádlo s cibulí a česnekem. Osolíme okmínujeme, podlijeme trochou vody a dozlatova udusíme nebo upečeme. Uvařený hrách a rýži promícháme s masem i se šťávou, ochutíme majoránkou, podle chuti přisolíme a chvíli zapečeme v troubě. Jako příloha se hodí salát z kysaného zelí nebo červené řepy. Šoulet 400g hrachu, 200g krup, 3 lžíce sádla, 3 lžíce škvarků, 1 cibule, sůl, houby Hrách předem namočený a kroupy uvaříme každé zvlášť doměkka. Kroupy propláchneme a dáme okapat, pak je i s okapaným hrachem promícháme a osolíme. Omastíme sádlem s osmaženou cibulí a přidáme prohřáté škvarky. Můžeme i na sádle osmažit houby a s hrachem a kroupami promíchat. Jako příloha se hodí zeleninový salát.