Z MATJESŮ 400g matjesů, 2 cibule, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce francouzské hořčice, mletá pálivá paprika, mletý černý pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nasekané petrželky, bageta, 2 jarní cibulky, 1 citron Matjesy vyndáme z oleje a necháme je okapat, pak je osušíme a nakrájíme na hodně drobné kostičky, dáme do mísy. Zakapúeme citronovou šťávou, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a dochutíme protlakem, hořčicí, mletou paprikou a pepřem. Nakonec přidáme olivový olej, nasekanou petrželku a pořádně všechno promícháme. Pak necháme hotovu směs minimálně na hodinu v chladničce rozležet. Mezitím nasucho opečeme na plátky nakrájenou bagetu, tatarák na ní natřeme a posypeme najemno nakrájenou jarní cibulkou. Bagety můžeme potřít česnekem. KLASICKÝ 400g hov.svíčkové, 1 cibule, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce hořčice, špetka mleté papriky, dle chuti worcester, sůl, pepř, 4 žloutky, 8 krajíců staršího chleba, olej na smažení, 4 stroužky česneku Hovězí maso zbavíme veškerých blan. Pak ho buˇ%d nožem naškrábeme, nebo nasekáme v kuchyňském robotu. K hovězímu masu přidáme oloupanou, nadrobno nasekanou cibuli, kečup, hořčici, mletou papriku a trošku worcesteru, pořádne promícháme, dosolíme a dopepříme. Hmotu rozdělíme na 4 části a z každé uděláme bochánek, položíme na talíř. Doprostřed necháme sklouznout žloutek, ten si každý zamíchá do masa. Krajíce chleba opečeme na oleji dozlatova. Topinky osolíme, potřeme česnekem a podáváme k tataráku.