Staňte se našimi fanoušky na:

Dva recepty na vepřové koleno

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Vepřové koleno vařené v pivě 2 přední vepřová kolena, sůl, mletý černý pepř, 4 stroužky česneku, 1/2l světlého piva, 2 mrkve, 2 kořenové petržele, polovina řapíkatého celeru, 50ml oleje, 100ml smetany, 30g hladké mouky, majoránka, tymián, špetka sladké i pálivé papriky. Koleno opálíme a omyjeme. Osušíme je, potřeme solí a pepřem a našpikujeme nakrájenými kousky česneku. Pak je zalijeme pivem a necháme marinovat v ledničce 2 hod. Kolena dáme vařit v pivu, ve kterém se marinovala. Měla by být úplně potopená, podle potřeby můžeme dolít vodou. Vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. 15 minut před koncem varu přidáme pokrájenou zeleninu. Hotová kolena osmažíme v pánvi na oleji, aby měla křupavou kůrku. Z vývaru vyndáme zeleninu a dál ho vaříme na silném ohni, až se polovina tekutiny vyvaří. Ve smetaně rozmícháme mouku a zahustíme šťávu. Dochutíme majoránkou, tymiánem a paprikami. Ke kolenům podlitým šťávou se hodí bramborová kaše nebo šťouchané brambory, můžeme přidat vařenou zeleninu. Prejt z vepřového kolena 1 vepřové koleno, 1 malá cibule, 5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, sůl, 2 žemle z minulého dne, asi 100ml mléka, 4 stroužky česneku, 100g vepřových jater, 1 lžička majoránky, mletý černý pepř, sádlo na vymazání pekáčku. Vepřové koleno očistíme, s cibulí a kořením ho dáme do osolené vody a necháme vařit asi 2 hodiny. Žemle zalijeme mlékem a necháme zvlhnout. Pak z nich vymačkáme zbytečnou tekutinu. Oloupaný česnek prolisujeme. Uvařené koleno necháme vychladnout, maso obereme a se žemlemi a játry umeleme na masovém strojku. K namleté směsi přidáme asi 3 naběračky vývaru z masa, česnek a majoránku. Osolíme, opepříme a dobře propracujeme. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme sádlem a naplníme masovou směsí. Prejt pečeme asi 40 minut při 180°C.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!