VINNÝ ŠTRŮDL: 300g hl. mouky, 1 vejce, 2 žloutky, 220g Palmarin, 150ml šumivého vína,, hrst strouhanky, citronová kůra z 1/2 citronu, špetka soli; Náplň - 6 jablek, 2 sáčky skořicového cukru, 2 lžičky vanilkové esence, 150g mletých vlašských ořechů Palmarin nastrouhejte na hrubém struhadle do mouky, ve které jste rozmíchali citronovou kůru a špetku soli. Přidejte žloutky a víno, vypracujte těsto. Dejte je nejméně na hodinu odpočinout do lednice. Mezitím nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a smíchejte je s rozinkami a mletými ořechy. Těsto vyndejte z lednice, vyválejte 2 podlouhlé 3 mm silné placky. Na ně rovnoměrně nasypeme strouhanku, doprostřed každé placky dejte pruh jablekové směsi, posypte skořicovým cukrem a zakápněte vanilkovou esencí. Těsto na okrajích přeložte přes náplň a zarolujte. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 30-45 minut na 160°C. ŠTRŮDL Z BRAMBOR: 150g strouhaných vařených brambor, 150g polohrubé mouky, 100g cukru, 40g rozehřátého Farmářského másla, 1 vejce, špetku soli, 1 prdopeč, máslo na vymazání plechu; Náplň 600g jablek, 3 lžíce cukru, 3 lžíce strouhanky, 1 lžíci rozinek, 1 lžíci mandlí, 1/2 lžíce skořice, máslo podle potřeby K prosáté mouce přidejte brambory, vejce, cukr, máslo, sůl a prdopeč. Vypracujte těsto, rozválejte ho, pokropte máslem, posypte strouhankou, do středu dejte nakrájená oloupaná jablka s cukrem, přidejte nasekané mandle, rozinky, posypte skořicí a pokropte máslem. Kraje přehněte přes sebe, závin dejte na vymaštěný plech, potřete ho rozehřátým máslem a pečte asi 40-45 minut ve středně vyhřáté troubě.