Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme dýni. Omyjeme ji a překrojíme po délce napůl, vydlabeme lžicí semínka a vlákna. Na omáčku použijeme asi půl kilogramu dýně. Dužinu neloupeme, jen pokrájíme na kostky asi 1, 5 cm velké.
- Maso z krůtího stehenního plátku či jiné, vhodné k dušení, osolíme a opepříme a nejprve je prudce opečeme na troše oleje z obou stran do poloměkka.
- Vyndáme do misky a na tuku orestujeme jednu cibuli nahrubo pokrájenou. Přidáme kostky dýně, přisolíme a dusíme, až se dýně začne rozvářet. Rozmixujeme tyčovým mixérem, zředíme vodou a vložíme maso. Dusíme vše doměkka.
- Pak dokončíme omáčku - přilijeme šlehačku nebo smetanu, přisolíme a připepříme, hustotu případně upravíme vodou. Omáčka má chuť smetany a zeleniny. Podáváme s těstovinami, noky nebo rýží.
Něco navíc:
Zbylou dýni použijeme na jiný recept, třeba polévku, nebo z ní uvaříme či upečeme pyré, které uchováme v mrazáku.