Oloupanou a nakrájenou dýni (měla jsem dýni o velikosti cca 3,5 kg) vložím do vody s 200 g cukru a cca 2 - 3 lžícemi kyseliny citronové. Vařím do změknutí cca 30 minut.
Poté sliji vodu z dýně a přidám oloupaná a nakrájená 3 až 4 jablka. Přidám koření - minimálně dvě lžíce mleté skořice a půl až jednu lžíci badyánu. Přidám dalších 250 g cukru (může být více i méně, záleží jak jsou jablka sladká). Nechám povařit a až se mi zdá, že jsou jablka změklá, rozmixuji tyčovým mixérem a dochutí vanilkovým extraktem.
Poté plním sklenice, které sterilizuji cca na 70-80°C přibližně 10 min.
Něco navíc:
Je možné přidat i jiné koření jako je třeba anýz záleží na chuti.