Ovoce by mělo být dostatečně zralé,ale ne nahnilé.Ovoce omyjeme a zbavíme stopek.Jahody překrojíme na poloviny a višně odpeckujeme.Připravené ovoce vložíme do kastrolu,přiklopíme a rychle uvedeme do varu.Občas zamícháme,aby se ovoce stejnoměrně prohřívalo.Odklopené pak na větším ohni za občasného míchání vaříme,až se alespon třetina štvávy odpaří.Jak se voda postupně odpařuje a džem zahuštuje,dáváme větší pozor,aby se ovoce nepřichytilo ke dnu.Po odpaření potřebného množství tekutiny přidáme po částech cukr a dovaříme.Po dovaření džemem ihned plníme připravené čisté a pokud mořno nahřáté sklenice,které pevně uzavřeme víčky.Sklenice vložíme na 20minut do horké vody a při teplotě cca 85C sterilizujeme. Krys.cukr můžeme nahradit želírovacím ovocným cukrem-3balení