Višně i jahody na džem by měly být dostatečně vyzrálé, ale ne nahnilé. Jahody i višně dobře omyjeme na sítu nebo v cedníku a zbavíme stopek. Jahody překrojíme na polovinu a višně odpeckujeme. Připravené ovoce vložíme do kastrolu, přiklopíme a rychle uvedeme do varu. Občas zamícháme, aby se ovoce stejnoměrně prohřívalo. Odklopené pak na větším ohni za občasného míchání vaříme, až se alespoň třetina šťávy odpaří. Jak se voda postupně odpařuje a džem zahušťuje, dáváme větší pozor, aby se ovoce nepřichytilo ke dnu. Po odpaření potřebného množství tekutiny přidáme po částech krystalový cukr (nebo dle návodu na sáčku Želírovací ovocný cukr Dr. Oetker) a dovaříme. Po dovaření džemem ihned plníme připravené čisté a pokud možno nahřáté sklenice o obsahu 200 ml, které pevně uzavřeme víčky. Sklenice vložíme na 20 minut do horké vody a při teplotě cca 85°C sterilizujeme.