V hrnci ohřejeme 120ml vody, přidáme máslo a necháme rozpustit. Mouku prosejeme s kakaem a solí. Vodu s máslem přivedeme k varu a vmícháme mouku. Mícháme dokud se těsto nezačne "odpalovat" (hotové se nelepí na stěny ani vařečku). Těsto vařečkou rozdělíme na kousky a necháme zchladnout. Přidáme vejce a vyšleháme na těsto v podobě pasty, naplníme zdobící sáček a na pečící papír děláme asi 10 cm dlouhé tyčinky. Pečeme 12-15 minut na 200°C, pak teplotu snížíme na 170°C a necháme ještě asi 10 minut dopéct. Během pečení neotvíráme troubu (těsto by spadlo). Éclairky vyndáme a z boku do každé uděláme špejlí dírku, aby mohla uniknout pára. Smetanu vyšleháme s vanilkou a cukrem. Nastrouháme asi 2 lžíce čokolády, zbytek rozpustíme. Vychladlé éclairs rozřízneme a naplníme šlehačkou, horní část namáčíme do čokolády, přiklopíme a posypeme strouhanou čokoládou.