Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně, a necháme nakynout. Cukr smícháme se skořicí. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý 1 cm. Po celé ploše natřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru se skořicí. Potom obdélník srolujeme jako roládu. Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady . Z pletence zformujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut. Jiná varianta: vynecháme skořici a pocukrované těsto posypeme rozinkami, nutella, mák. Podle původního receptu se dělá věnec jen jeden, mně připadalo těsta docela hodně, tak jsem ho rozdělila na dvě části.