Staňte se našimi fanoušky na:

Extra makovec

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

TĚSTO: 1/2 kg hladké mouky, 120g mletého máku, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku prdopeč, špetka soli, 1/4 kg másla, 2 vejce NÁPLŇ: 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru krupice, 1l mléka, 1/4kg mletého máku, 150g cukru moučky, 100g rozinek namočených v tuzemáku, 2 vejce, strouhané piškoty podle potřeby + cukr na pocukrování Mouku promícháme s mletým mákem, vanilkovým cukrem, kypřícím práškem a solí. Do sypké směsi zapracujeme v robotu měkké máslo, vejce a hladké vláčné, trochu tužší, těsto necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout. Mezitím v kastrolu smícháme pudink s krupicovým cukrem, přilijeme mléko a pudink za stálého míchání (hrozí, že by se u dna mohlo přichytit) svaříme. Během vaření do něj vmícháme mák a po odstavení a mírném vychladnutí i moučkový cukr a rozinky nabobtnalé v tuzemáku. Nakonec přidáme vejce a podle potřeby dohustíme piškotovou strouhankou, náplň se nesmí příliš roztékat. Z odpočinutého těsta oddělíme 1/3 a ze zbylé většiny vyválíme jednoručním válečkem, na plechu s pečícím papírem, obdélníkový plát. Vlažnou makovo-pudinkovou náplň na plát rozetřeme (bude to poměrně vysoká vrstva) a pokryjeme mřížkou z proužků těsta, které jsme si odložili. Pečeme cca 30-40 minut na 170°C. Hotový moučník pocukrujeme moučkovým cukrem a rozkrájíme. Připomínka: Makové těsto i pudinková náplň budou mít na začátku stejnou barvu, ale při pečení těsto zbledne. Mřížka na povrchu bude nakonec světlejší.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!