Na Valašsku se kromě chovu ovcí dařilo také pěstování pohanky, která dobře snášela vyprahlou půdu mýtin či pasek. Dříve byla považována za potravinu chudých, ale ve skutečnosti je hotovým pokladem. Chrání cévní systém, obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.
Pohanku vsypeme do hustého cedníku a prolijeme pořádně 2x horkou vodou. V kastrolu na sádle osmahneme dosklovita najemno nakrájenou cibuli. Přidáme omyté a osušené plecko, nakrájené na kousky V rychlosti je pořádně orestujeme, aby se nám zatáhlo a získalo pěknou světle hnědou barvu. Osolíme je, přidáme vegetu, kmín, mletý pepř a okapanou propláchnutou pohanku. Podlijeme masovým vývarem a vložíme přikryté do předehřáté trouby. Dusíme ji téměř doměkka. Potom přidáme petrželku a mírně propláchnutou sterilovanou zeleninku. Dobře ji promícháme a pod pokličkou zvolna v troubě necháme dojít. Když je vše hotovo podle naší představy, můžeme servírovat. Příloha: Podáváme obložené salátky z čerstvé zeleniny. Přeji Vám dobrou chuť.