Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C. Brokolici očistíme, omyjeme, necháme oschnout a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Oloupeme a očistíme rovněž šalotky (můžeme nahradit menšími cibulemi) a nakrájíme je nadrobno. Omyjeme, osušíme a podélně napůl rozkrojíme červenou čili papričkou, odstraníme jadérka i stopku a nakrájíme ji na tenká kolečka. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm orestujeme pokrájenou cibulku. Mezitím oloupeme stroužek česneku, který prolisujeme a přidáme na pánev, kde ho spolu s cibulkou necháme zesklovatět. Přidáme rovněž růžičky brokolice a kolečka čili papričky a vše zhruba pět minut podusíme. Potom ještě osolíme a opepříme. Nakonec zeleninovou směs vložíme do tukem vymazané pečicí formy. Zatím ušleháme vejce se sladkou smetanou, opět osolíme, opepříme a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Vaječnou směs pak nalijeme na zeleninu a vložíme do trouby, kde vše zapékáme přibližně 35 minut. Mandlové lupínky nasypeme na rozpálenou teflonovou pánev bez tuku, kde je krátce orestujeme dokřupava a posypeme jimi jednotlivé porce gratinované brokolice.