1. Nejdřív si předehřejte troubu na 190 °C. Brambory pečlivě oloupejte a nastrouhejte je na asi tři milimetry tenké plátky. 2. Do hrnce nalijte smetanu a mléko, vhoďte celé stroužky česneku a přiveďte k jemnému varu. Teprve pak přidejte plátky brambor, nechte je tři minuty probublávat a usilovně míchejte, aby se neslepily a nepřilnuly ke dnu hrnce. 3. Děrovanou naběračkou brambory vyjměte z mléka a polovinu jich naskládejte do zapékací mísy a zasypte polovinou sýra. Přidejte druhou polovinu brambor. 4. Z mléka a smetany vyndejte česnek a naběračkou brambory zalijte tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly. Navrch nasypte sýr. Pečte pětatřicet až čtyřicet minut a nakonec na pět minut zvyšte teplotu v troubě, aby se udělala zlatavá krusta. TIP – Gratinované brambory jsou moc dobré, když je okořeníte čerstvou šalvějí nebo tymiánem. Dobrý je i pepř.