Předehřejte troubu na 180 °C (plynová trouba stupeň 4). V kastrolu se silným dnem svařte na středním ohni cukr, vodu, pomerančovou šťávu a kůru, vanilku a anýz. Zprudka vařte 5 minut. Odstavte a vmíchejte čokoládový likér. Nechte sirup trochu vychladnout. Rozpulte fíky, rozčtvrťte hrušky a zbavte je jádřince, rozpulte švestky a odpeckujte, zbavte jahody stopky. Obalte ovoce v moučkovém cukru. Rozpusťte máslo v grilovací pánvi nebo na grilovací desce při vysoké teplotě. Položte ovoce rozříznutou stranou na pánev (desku). Když se na ovoci zkaramelizují rýhy v místě kontaktu s grilem, obraťte ho a grilujte, dokud se nevytvoří i na druhé straně. Přendejte ovoce do pekáčku. Pečte v troubě doměkka cca 5-10 minut, pozor, nemělo by být kašovité. Naaranžujte ovoce do servírovacích misek. Nalijte navrch čokoládový sirup. Podávejte se smetanou, kterou si každý může libovolně nalít navrch.