KOTLETY NA SLADKOKYSELO 6 koleček ananasu z kompotu, 6 vepřových kotlet, 1-2 chilli papričky, lžička medu (nebo 100ml javorového sirupu), 2 lžíce hnědého cukru, 100ml kečupu, 2 lžíce vinného octa, sůl Papričky zbavíme semínek, najemno nasekáme, smícháme s medem, cukrem, kečupem a octem, mírně osolíme. Kotlety grilujeme cca 12 minut a přitom je občas potíráme připravenou marinádou. Plátky ananasu grilujeme z každé strany 1-2 minuty a také je potíráme marinádou. Vždy dáme na 1 kotletu 1 kolečko ananasu. RAŽNIČI 1/2kg vepř. kýty, sůl, černý pepř, olej, 2 střední cibule, 100g slaniny, 80g uzeného bůčku, 4 rajčata Maso rozkrájíme přes vlákno na stejné plátky, paličkou mírně naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme a opepříme, z obou stran potřeme olejem. Tak připravené plátky dáme do mísy, zakryjeme a necháme v chladničce několik hodin rozležet (i do druhého dne). Cibule nakrájíme na osminky, slaninu na větší kousky a uzený bůček na plátky. Na maso položíme vždy plátek bůčku, přehneme přes maso a střídavě s cibulí a slaninou napichujeme na jehly. Ražniči asi 30 minut opékáme na rozehřátém grilu doměkka. Rajčata nakrájíme na dílky a špízy obložíme. ŽEBÍRKA S RÝŽOVÝM SALÁTEM 1kg žebírek, 3 cibule, 100g mrkve, 6 zrnek černého pepře, sůl, mletý pepř, 1 bobkový list, 150g dlouhozrnné rýže, konzerva velkých fazolí (425ml), konzerva kidney fazolí (425ml), 1 salátová okurka malá, 1/4kg rajčat, svazeček petrželky, 100ml bílého balsamica, špetka cukru, 3 lžíce oleje, 1 červená chilli paprička, stroužek česneku, 75g medu, 3 lžíce kečupu, petrželka a chilli papričky na ozdobu, voda Ve velkém hrnci přivedeme k varu 3 l vody, přidáme celý pepř, oloupané 2 cibule, 2 lžičky soli, mrkev, bobkový list a maso. Povaříme asi 1/2 hodiny při mírné teplotě. Rýži nasypeme do 300ml osolené vařící vody a pod pokličkou vaříme asi 20 minut. Fazole necháme okapat, okurku nakrájíme na plátky, rajčata na dílky, petrželku nasekáme. Rýži necháme zchladnout, poslední cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, ocet smícháme s petrželkou, cibulí, solí, pepřem i cukrem a zašleháme do něj olej. Fazole smícháme s okurkou, rýží a rajčaty, přelijeme zálivkou a necháme rozležet. Maso vyndáme, chilli papričku nakrájíme na kroužky, česnek prolisujeme. Med smícháme s chilli, česnekem a kečupem. Žebírka směsí potřeme a za stálého obracení asi 8 minut grilujeme. Maso i salát posypeme petrželkou a chilli papričkami.