Staňte se našimi fanoušky na:

Gulášové kotlíky

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

PAPRIKOVÝ S NOKY 3/4kg hovězí kližky, 1/2kg cibule, 1 rajský protlak, lžíce sladké a lžička pálivé papriky, lžíce oleje, 1 červená paprika, litr vývaru, 2 lžíce hl. mouky, voda + Noky: 2 vejce, 1/2kg hr. mouky, 50g másla, 1/4l mléka, lžička prášku do pečiva, snítka petrželky, sůl Nakrájíme maso, cibuli a papriku. Maso osmažíme na oleji, přidáme cibuli a smažíme dokud se šťáva nevydusí na tuk. Pak přidáme mleté papriky i celou papriku, protlak a zalijeme vývarem. Směs osolíme a necháme vařit cca 2 hodiny. Guláš zahustíme moukou rozmíchanou v hrnku vody. Na noky utřeme máslo s vejci, osolíme a střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec do těsta vmícháme petrželku. Noky vaříme ve vodě asi 7-10 minut a přidáme je do kotlíku. KAPŘÍ 800g kapřího masa, lžička sladké papriky, 1/4 menšího celeru, 1 mrkev, 1 menší petržel, 2 stroužky česneku, 1l rybího nebo zeleninového vývaru, 2 lžíce strouhané chlebové kůrky, sůl, pepř Kapra zbavíme kůže a důkladně vykostíme. Celer nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na oleji, pak přidáme celer, promícháme a zaprášíme paprikou. Směs zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut, pak zahustíme strouhanou chlebovou kůrkou. Do připraveného základu nasypeme kapří maso a prolisovaný česnek, povaříme 15 minut. PIKANTNÍ BRAMBOROVÝ 400g špekáčků Steinhauser, 2 lžíce oleje, 6 větších brambor, 2 větší cibule, lžíce sladké a lžička pálivé papriky, lžička drceného kmínu, 1a1/2 l vývaru z kostky, 1 sladká smetana, sůl, pepř Nakrájíme cibuli a osmahneme na oleji. Nakrájíme i oloupané brambory a přidáme je k cibuli. Několikrát promícháme, přidáme koření a pak zalijeme směs vývarem. Po 20ti minutách přidáme špekáčky nakrájené a zvlášť osmažené a guláš vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme smetanu a podle chuti osolíme a opepříme. Pozor - slané jsou špekáčky i vývar! GULÁŠOVKA 200g mletého hovězího masa, 1 cibule nadrobno, 3 stroužky česneku, lžíce oleje, 3 brambory, lžíce sl. papriky, 1l hovězího vývaru, lžíce hl. mouky, po lžičce ml. kmínu a majoránky, sůl, pepř maso osmažíme s cibulkou na lžíci oleje, dokud se šťáva nevydusí na tuk - ten zasypeme a zalijeme vývarem. Polévku osolíme, opepříme a přidáme česnek, papriku a kmín, nakonec do polévky nasypeme nakrájené brambory. Polévku vaříme cca hodinu a pak přidáme promnutou majoránku. Polévku můžeme dát i do vydlabaného bochníku chleba.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!