Hlívu očistíte a nakrájíte na hrubší plátky. Do hrnce dejte 1 lžíci oleje a hlívu na něm zvolna dusíte. Pouze přisolíte a dáte trošku pepře, nebo drceného kmínu, ale s kořením opatrně, abychom nezničili vynikající chuť a vůni hlívy. Asi za 15 minut zalijete dušenou hlívu čistým masovým vývarem, případně vodou s kostkou masoxu. Do hrníčku nalijete smetanu a dobře rozmícháte s hladkou moukou. Hlívu s vývarem necháte prudce vařit, pomalu vlijete smetanu a dobře míchejte. Dle chuti přisolte, můžete mírně osladit cukrem a okyselit citronovou šťávou. Zmírněte plamen a stále dobře míchejte, abyste omáčku nepřipálili. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo i vařené brambory a kousek vařeného hovězího masa, vařený hovězí i vepřový jazyk nebo libovolné uzené maso.