Z hlávky zelí odstraníme košťál a vložíme do vroucí, osolené vody .Cca po 15min. začínáme odlupovat první lupeny a klademe na velký talíř. Takto pokračujeme až do chvíle,když jsou listy z hlávky velikosti dlane. (udělá to cca 30 listů). Necháme vychladit. Maso si dáme do větší mísy a přidáme vejce, česnek,pepř,proplachnutou rýži a na sádle do zlatova osmaženou cibulku a zaprášenou slad.a pálivou paprikou. Vše posolíme a řádně promícháme.Z listu uřízneme středovou hrubou žílu.Nevyhazujeme(odpad se použije na podestýlku pro Holubky). Do listu vložíme "hovínko" -cca 50gr.masové náplně a zavineme od hrubé části. Ruličku z každé strany upěchujeme dovnitř,aby se nerozvinula.Když máme listy moc velké,uprostřed je rozpůlíme a uděláme z něj dva.Čím menší,tím lepší.Zbytek zelí a odřezky nakrájíme na nudličky. Velký hrnec(5litrů) vysteleme tímto zelím a Holubky klademe jeden vedle druhého natěsno.Po jedné vrstvě opět posypeme zelím a pokračujeme. Nakonec si v litru vody rozmícháme zbytek protlaku s trochou soli a holubky zalijeme. Vaříme na mírném ohni cca 60-80min.Podáváme s šťávičkou a čerstvým chlebíkem.