Staňte se našimi fanoušky na:

Holubky-Plněné zelné listy.

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • sůl
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžička pepře
  • 2-3 lžičky sladé papriky (mleté, může být i pálivá)
  • 260-330 g rajského protlaku-drcených rajčat
  • 250-300 g rýže (syrová)
  • 1 cibule (střední)
  • 3 vejce
  • 1,5 l vody
  • 1 kg mletého masa (vepřové nebo mix)
  • 2 kg hlávkového zelí

Pracovní postup:

Z hlávky zelí odstraníme košťál a vložíme do vroucí, osolené vody .Cca po 15min. začínáme odlupovat první lupeny a klademe na velký talíř. Takto pokračujeme až do chvíle,když jsou listy z hlávky velikosti dlane. (udělá to cca 30 listů). Necháme vychladit. Maso si dáme do větší mísy a přidáme vejce, česnek,pepř,proplachnutou rýži a na sádle do zlatova osmaženou cibulku a zaprášenou slad.a pálivou paprikou. Vše posolíme a řádně promícháme.Z listu uřízneme středovou hrubou žílu.Nevyhazujeme(odpad se použije na podestýlku pro Holubky). Do listu vložíme "hovínko" -cca 50gr.masové náplně a zavineme od hrubé části. Ruličku z každé strany upěchujeme dovnitř,aby se nerozvinula.Když máme listy moc velké,uprostřed je rozpůlíme a uděláme z něj dva.Čím menší,tím lepší.Zbytek zelí a odřezky nakrájíme na nudličky. Velký hrnec(5litrů) vysteleme tímto zelím a Holubky klademe jeden vedle druhého natěsno.Po jedné vrstvě opět posypeme zelím a pokračujeme. Nakonec si v litru vody rozmícháme zbytek protlaku s trochou soli a holubky zalijeme. Vaříme na mírném ohni cca 60-80min.Podáváme s šťávičkou a čerstvým chlebíkem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Mendy |23. června 2013
Njlepšie su od babičky :-) Odpovědět
jana.remkova.7 |21. února 2013
Jéé, to už jsem kdysi dělala, je to moc dobréé!!! Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!