HOŘČICOVÁ OMÁČKA 1:
20 g másla, 20 g oleje, 50 g hladké mouky, kousek cibule, hořčice, 2 dl smetany, vývar z kostí, mletý pepř, sůl, citron, cukr
Cibuli nakrájejte na slabé plátky, osmažte na rozehřátém tuku dozlatova, zasypte moukou a připravte světlou jíšku. Zřeďte ji vývarem, rozšlehejte hladkou omáčku, přidejte na kolečka nakrájený kousek citronu, sůl, pepř a za občasného zamíchání povařte na hustou omáčku, pak ji zřeďte smetanou, všlehejte hořčici, přeceďte, oslaďte, okyselte a nechte přejít varem.
HOŘČICOVÁ OMÁČKA 2:
40 g másla, 60 g hladké mouky, 2 lžíce hořčice, 2 dl smetany, sardelová pasta, 1/2 citronu, pepř, sůl
Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji vodou nebo vývarem z masoxu, osolte a opepřete. Dobře rozmíchejte, aby nezůstaly hrudky a za občasného zamíchání, případně zředění, povařte. Potom přeceďte, přidejte sardelovou pastu a hořčici rozmíchanou v troše vody, zjemněte smetanou a nechte přejít varem. Hodí se k rybám nebo vařenému masu.