HORKÉ RŮŽOVÉ na 1 nápoj 200ml růžového vína, kůra z 1/2 citronu, svitek skořice, 1 badyán, několik dílků mandarinky, pár kousků jablka, 2 plátky pomeranče, hřebíček, po lžičce pomerančové a citronové šťávy Ve skleněné varné konvici smícháme růžové víno s citronovou kůrou, skořicí a badyánem, zahřejeme pod bod varu. Do nahřáté sklenice dáme kousky ovoce a plátky pomeranče, do kterých napícháme hřebíček. Víno nalijeme přes sítko do sklenic a dochutíme pomerančovou a citronovou šťávou JABLKOVÝ KOLÁČ 500g hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 200g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250g tuku na pečení, 1 vejce, 2-3 lžíce mléka, 1kg jablek, tuk na vymazání, skořice a krystalový cukr na posyp Mouku smícháme s práškem, oběma cukry a tukem. Do středu uděláme jamku a rozklepneme do ní vejce, přilijeme mléko a uděláme tužší těsto, pak ho rozdělíme na poloviny. Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince a dužinu nakrájíme na plátky. Polovinu těsta vyválíme a přendáme na tukem vymazaný plech. Těsto posypeme trochou strouhanky a poklademe plátky jablek do výšky asi 1 cm. Pak jablka posypeme skořicí a pískovým cukrem. Druhou polovinu těsta také vyválíme a přendáme na vrstvu jablek. Koláč několikrát propíchneme a pečeme asi 40 minut na 180°C, upečený nakrájíme.