Pracovní postup:
- Smícháme trochu mléka, cukru a droždí, necháme vzejít kvásek. K mouce přidáme sůl, koření a zbytek cukru. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, pomerančovou kůru a kvásek. Postupně přiléváme mléko a zaděláme hladké, pružné a nelepivé těsto. Překryjeme ho mikrotenem a necháme asi hodinu kynout.
- Vykynuté rozdělíme na 12 stejných kousků (bulky) a do každého rychle zapracujeme několik borůvek. Jednotlivé bulky srovnáme vedle sebe do formy s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.
- Pak připravíme těsto na křížky - ze 2 lžic mouky a asi 4 lžic vody vymícháme vidličkou těstíčko a tím na vykynuté bulky nakreslíme tenké linky do kříže. Bulky pečeme asi 15 minut na 190°C, dozlatova. Pomerančovou šťávu svaříme s cukrem na sirup a upečené bulky ještě horké potřeme.
Něco navíc:
Anglická kořenící směs MIXED SPICE se trochu podobá našemu perníkovému koření. Obsahuje hlavně skořici, nové koření a muškátový oříšek, neměl by chybět ani hřebíček, zázvor a anýz. Přidat se může i kardamom nebo špetku černého pepře. Je lepší si ho namíchat protože k sehnání je jen v obchodech (řetězcích) s britskými potravinami.