Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou, krátce osmažíme, zalijeme studenou vodou nebo vývarem, dobře rozšleháme a za občasného míchání přivedeme k varu. Po 10 minutách přilijeme mléko, osolíme a opět přivedeme k varu. Na části oleje krátce orestujeme na plátky nakrájené houby. Přidáme česnek utřený se solí, tymián a pepř a stáhneme teplotu na minimum. 3/4 orestovaných hub vmícháme do polévky, vše důkladně rozmixujeme a necháme zvolna vařit. Rukolu spaříme v osolené vodě a v mixéru rozmixujeme s 3 lžícemi olivového oleje na jemnou pastu. Na konec do polévky rozmícháme pomazánkové máslo a šlehačku a necháme přejít varem. Hotovou polévku podle chuti přisolíme, rozdělíme do talířů, doplníme pastou z rukoly a ozdobíme zbylými opečenými houbami.