HOUBOVÁ OMÁČKA 1:
20g sušených hub, 40g sádla, 1 cibule, 60g hladké mouky, 1dl mléka, kmín, pepř, sůl
Sušené houby namočíme na chvíli do studené vody, pak v té samé vodě uvaříme s kmínem doměkka. Z tuku, sekané cibule a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou, promícháme, osolíme, opepříme a za častého míchání a případného zředění povaříme nejméně 30 minut. Pak přecedíme, přidáme pokrájené houby i s vývarem, zalijeme mlékem a necháme přejít varem. Příloha - vařené hovězí maso a houskový knedlík nebo těstoviny.
HOUBOVÁ OMÁČKA 2:
150-200g čerstvých hub, 20g másla, 1 větší cibule, petrželka, sůl, mletý pepř, 1/8-1/4 zakysané smetany, 30g másla a 40g hladké mouky na jíšku, vývar z masoxu
Čerstvé houby nakrájíme na tenké plátky. V hrnci, ve kterém budeme omáčku připravovat, osmažíme na másle drobně nakrájenou cibuli s nasekanou petrželkou. Když cibule trochu zasmahne, přidáme nakrájené houby a necháme chvíli za stálého míchání orestovat. Zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Z másla a mouky připravíme jíšku, zředíme ji trochou omáčky, přecedíme do vroucí omáčky s houbami a ještě za stálého míchání asi 8 minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem, nakonec přidáme smetanu. Příloha - hovězí maso a houskový knedlík.
HOUBOVÁ OMÁČKA 3:
80g másla, 80g hladké mouky, 1 až 1,5 l mléka, 1-2 vejce, kmín, muškátový květ, sůl, 20g másla na zjemnění, talíř čerstvě nakrájených nebo 10g sušených hub
Houby dáme na pekáč trochu vydusit z vody, pak přidáme tuk, sůl, kmín, zalijeme vetší částí mléka a vaříme. Mezitím rozšleháme mouku se zbytkem mléka, vejci, muškátovým květem, zalijeme omáčkou a ještě provaříme. Hotovou omáčku zjemníme másle, příloha knedlík.