Pracovní postup:
- HLÍVA JAKO ŘÍZEK: 300g hlívy, 2 stroužky česneku, sůl, 3 lžíce hladké mouky, sádlo Klobouky hlívy nejdřív potřete česnekem utřeným se solí (nebo česnekovou pastou), pak je obalte v mouce a osmažte na sádle. Nejdřív hlívu smažte lupeny nahoru, pak klobouky obraťte, až dostanou nazlátlou barvu. Příloha - bramborová kaše a zeleninová obloha nebo opečené brambory a tatarka.
- VATOVEC (Pýchavka) JAKO ŘÍZEK
Těstíčko (hrnek asi 240ml): 2 ušlehané bílky, hrnek hladké mouky, hrnek piva, lžíce cukru, sůl, pepř Houbu nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, osolíme, obalíme v pivním těstíčku a osmažíme na sádle.
- KŘEMENÁČ JAKO ŘÍZEK: Houby nakrájíme na plátky, osolíme, obalíme v klasickém trojobalu (hl. mouka, vejce, strouhanka) a osmažíme na sádle.
Něco navíc:
Smažení houbových řízků na běžných olejích je nevhodné. Smažte je na vepřovém sádle, ale hned jak se nahromadí příliš mnoho přepálených "drobků" z předchozí várky, dejte nové sádlo (použité sádlo NESLÉVEJTE!!). Pokud smažíte ve fritéze, tak zásadně použijte speciální tuk na fritování (vhodné jsou krémovité oleje nebo tuhý tuk) a průběžně kontrolujte teplotu - nesmí překročit 140-150°C.