1. Nejdřív přivedu k varu 750 ml vody, hodím do ní kostku kuřecího bujonu a nechám mírně vařit. V jiném kastrolu rozpálím lžíci olivového oleje se lžící másla a zesklovatím cibuli a česnek, pak přisypu rýži a nechám minutu opékat. Přidám víno a dvě minuty vařím, aby se vypařil alkohol. 2. Snížím teplotu a do kastrolu s rýží přidám jednu naběračku vývaru a míchám, dokud se tekutina nevsákne do rýže. A tak pokračuji naběračku po naběračce, dokud nespotřebuji skoro všechen vývar a rýže nezměkne. Rýži přitom stále míchám. 3. V pánvi rozehřeju lžíci olivového oleje, přidám houby a asi čtyři minuty je nechám dusit, dokud nezměknou. Houbovou směs osolím a opepřím a pak přidám do rýže s poslední naběračkou vývaru. Promíchám a nechám pár minut společně prohřát. 4. Úplně nakonec vmíchám zakysanou smetanu a dvě třetiny petrželky. Teplé rizoto servíruji na talíře a každou porci ozdobím čerstvou petrželkou.