Sušené houby nechte odmáčet asi 30 minut v 200 ml vody. Pak je nechte okapat, tekutinu zachyťte. Cibuli a česnek najemno nasekejte. V kastrolu rozpálte 1 lžící oleje, a česnek s cibulí nechte zesklovatět. Vložte rýži a krátce poduste. Pak podlijte vínem a polovinou vývaru, přiveďte k varu. Přikryjte a vařte při nízké teplotě asi 25 minut. Tekutinu ze sušených hub smíchejte se zbylým vývarem a rýži během dušení podle potřeby podlévejte. Žampiony i nakládané houby rozkrájíte. Rajčata rozpůlte, listy hlávkového salátu natrháte na menší kousky. Na pánvi rozpálíte zbylou lžíci oleje a žampiony opečete. Přidáte nakládané houby, rajčata a krátce vše poduste. Houbovou směs a salát smíchejte s rýží. Osolte a opepřete, na talíři posypte houbové rizoto strouhaným sýrem.