Pracovní postup:
- Nejdříve si uděláme přepuštěné máslo. V pánvi nebo nižším hrnci se silným dnem necháme rozpouštět máslo při velmi nízké teplotě, aby se z něj postupně odpařila voda. Průběžně jej mícháme a sbíráme pěnu. Máslo se přepouští asi 30 minut a mělo by být zlaté a čiré.
- Hotové přepuštěné máslo ještě přecedíme přes jemné sítko vyložené plátýnkem nebo papírovým filtrem.
- Nyní si připravíme houby. Očištěné rozkrájíme na asi centimetrové kousky, které opékáme na pánvi na části přepuštěného másla tak dlouho, až budou křupavé.
- Hotové vmícháme do zbytku másla, přidáme nasekanou petrželku, promícháme a necháme vychladnout a ztuhnout. Podáváme s čerstvým chlebem.
Něco navíc:
Tipy :
- můžeme houby udělat i se sádlem
- přepuštěné máslo samotné vydrží až půl roku
- sesbíranou pěnu a kousky po přefiltrování nevyhodíme, můžeme je použít třeba k omaštění pokrmů