Houbové smaženky Na misku se dají 4 vrchovaté lžíce vařených strouhaných brambor, 4 lžíce vařených jemně usekaných hub 1/2 lžičky jemně usekané, na štipce másla zpěněné zelené petrželky (v zimě cibule), 4 lžíce strouhaného chleba, 1 vejce, na špičku nože pepře, špetka soli a vše se promíchá, utvoří se z toho 6 na malík silných placiček, posypou se malounko strouhankou a opečou se na rozpáleném sádle do červena. Tyto smaženky se mohou rozličně měnit. Když se dá místo hub lžíce vařené, drobně usekané kapusty, jsou smaženky jiné, též dobré chuti. Nebo se může dát 4 lžíce nějakého drobně usekaného vařeného masa neb salámu. Pak jsou smaženky masité, které v létě se salátem zastanou masitý pokrm. Salát k masitým smaženkám, s bylinkovou zálivkou 1 hlávkový salát, 200g rukoly, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 červená paprika, 100g rajčat, 10g okurky, 2 jarní cibulky + Zálivka: 4 lžíce oleje, mletý pepř, 1 citron, svazek petrželky, svazek koriandru, sůl, svazek bazalky, 100g sýru Feta Salát a rukolu podle potřeby natrháme na menší kousky. Řapíkatý celer, papriku, jarní cibulku, rajčata a okurku nakrájíme a přidáme k salátu. Olej s citronovou šťávou a trochou vody prošleháme, přidáme nasekaný koriandr, petrželku bazalku, dosolíme a dopepříme. Připravený salát rozdělíme do misek, posypeme kostičkami nakrájené fety a navrch přelijeme bylinkovou zálivkou.