Houby namočte den předem do vody a teprve před přípravou těsta je můžete v této vodě 30 minut povařit, sceďte, vodu nevylévejte a odložte ji stranou. Na pánvičce nechte rozehřát trochu sádla, zpěňte na něm pokrájenou cibuli a přidejte okapané houby. Za občasného míchání smažte asi 30 minut. Mezitím jemně nastrouhejte oloupané brambory, přidejte k nim v míse celé vejce, špetku soli a postupně přisypávejte mouku, dokud těsto nebude husté jako na chlupaté knedlíky. Těsto promíchejte a propasírujte přes cedník s většími otvory do hrnce s osolenou vroucí vodou. Střapáčky vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Pak je sceďte a smíchejte s houbami osmaženými s cibulkou. Pak přidejte rozehřáté škvarky, opepřete a osolte. Nakonec vmíchejte část vody, kterou jste si ponechali z namočených hub.