Houbovka se obejde bez masa, může se jíst i s knedlíkem, pokud je někdo hodně štíhlý a může si to dovolit. Také lze ze stejných ingrediencí uvařit výbornou polévku, jen se dá třetina mouky a kostičky brambor se vaří společně s houbami posledních 15 minut.Recept s masem je svátečnější, nebo pokud máte chuť na hovězí. Nejlepší je na všechny omáčky, šťávy a pečeně falešná svíčková z býka. Pravda, je o něco dražší, než maso na polévku, ale nemá žádný odpad, maximálně kousek blány či tuku, což odkrojím a dám do polévky. Rozehřejeme olej v kastrolu či pekáči a maso ze všech stran dobře opečeme, aby nezůstalo žádné syrové. Pak překrojíme cibuli a vložíme k masu. Přilijeme trochu vody a přikryté dáme do trouby na 160°C. Mezitím si připravíme houby, koření, asi litr vody do hrnce, přidáme, nakrájené houby, bobkový list, koření v sítku, masox a houbové koření. Přivedeme k varu a zmírníme teplotu. Brambory oloupeme, rozkrájíme na kousky, jak to doma děláte. Do hrnce se studenou vodou, solí, kmínem mletým nebo drceným, přidáme větévku libečku a dáme vařit ve chvíli, až budou houby měkké. Houby jsou uvařené, přidáme horkou vodu, vyndáme koření. Ve větším hrnečku rozšleháme půllitr mléka s moukou do hladka, bez pucků a pomalu vléváme k houbám. Stále mícháme. Ke smetaně přidáme POSTUPNĚ několik lžic omáčky, aby se postupně ohřála, teprve pak ji vlijeme pomalu k omáčce a stále mícháme. Po chvíli vaření přisladíme.Maso nebo jeho část nakrájíme na plátky, část vývaru přilijeme k omáčce, ocet přiléváme opatrně a vždy nejdříve dobře zamícháme, než ochutnáme. Brambory můžeme polít máslem a posypat petrželkou, což vynese chuť pokrmu ještě daleko výš. Dobrou chuť!