NÁKYP SE SÝREM 50g slaniny, 30g másla, 6 žemlí, 300g čerstvých hub, 1/3 l mléka, 3 vejce, 50g strouhaného sýra, kmín, sůl, pažitka Na kostky nakrájené žemle osmahneme na rozškvařené slanině. Na pánvičce na másle udusíme nakrájené houby, osolíme a okmínujeme. Udušené houby promícháme s osmahnutými žemlemi, strouhaným sýrem a posekanou pažitkou. Všechno dáme do vymazané formy, zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a solí, necháme nabobtnat a pak v troubě zapečeme. RIZOTO SE ZELENINOU 1 cibule, 60g tuku, 2 papriky, 3 rajčata, 500g čerstvých hub, 300g rýže, 60g strouhaného sýra, sůl, petrželka Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme nakrájené papriky, spařená oloupaná a pokrájená rajčata, nakrájené houby, nasekanou petrželku, osolíme a krátce podusíme pod pokličkou. Přebranou rýži propláchneme, scedíme, přidáme k houbové směsi, zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme do změknutí rýže i hub. Hotové rizoto promícháme a posypeme sýrem. GULÁŠ asi 3/4 kg čerstvých hub, 40g slaniny, 20g tuku, 1 cibule, česnek, 2 lžíce hladé mouky, kmín, sůl, majoránka, mletá sladká paprika, voda Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme na tuku, zasypeme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme, vmícháme mletou papriku, přidáme rozetřený česnek, sůl a kmín. Houby dusíme pod pokličkou do poloměkka, pak je zaprášíme moukou rozmíchanou v troše vody a za častého míchání dusíme do změknutí. Guláš okořeníme majoránkou a necháme přejít varem.