Houby: pravé hřiby, křemenáče, klouzky, lišky, některé čirůvky, ryzce, václavky apod. Nálev 1: 1 l vody, 1/4 l 8% octa, 8 kostek cukru, 6 tablet Spolarinu, 2 lžičky soli Koření do sklenice s obsahem 650 ml: 1 bobkový list, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce, špetka tymiánu, 3 plátky křenu, 10-15 kuliček hořčičného semínka, případně kolečka cibule a mrkve. Nálev 2: Na 1 díl 8% octa dáme 2 až 3 díly vody, podle své chuti osladíte a přidáte koření (bobkový list, kuličky pepře, nové koření, hořčičné semínko) a svaříte. S kořením to nepřehánějte, abyste nezastřeli charakteristické aroma hub. Recept: Pro nakládání vyberte mladé plodnice. Zasucha je očistěte a vyperte ve studené vodě. Větší plodnice nakrájejte na menší kousky. Ve vařicí, mírně osolené vodě je povařte asi 4 minuty. Předvařené houby sceďte a propláchněte studenou vodou. Vkládejte je do sklenic spolu s kořením, zalijte horkým nálevem, upevněte víčka a sterilujte asi 30 minut při 100°C. Pozn.: K liškám a ryzcům přidávám méně koření.