Jazyk pečený 1 hovězí jazyk, 80g slaniny, kyselá smetana na podlévání, 50g másla, osmažená strouhanka, sůl Hovězí jazyk uvaříme v osolené vodě doměkka a sloupneme. Hustě ho prošpikujeme slaninou a pečeme buď na rožni nebo v pekáčku. Při pečení podléváme smetanou. Nakonec ho pokropíme máslem a posypeme osmaženou strouhankou. Když jazyk zčervená, rozkrájíme ho na porce a na talířích polijeme vypečenou šťávou. Jako příloha se hodí bramborová kaše. Jazyk zapečený 1 hovězí jazyk, 100g kořenové zeleniny, 1 cibule, 100g másla, sardelová pasta, strouhanka, sůl Omytý jazyk uvaříme na polévku. Měkký jazyk sloupneme a nakrájíme na plátky. Každý plátek potřeme sardelovou pastou umíchanou s máslem. Plátky srovnáme do zapékací misky, vymazané máslem, podlijeme 2 lžícemi vývaru, povrch posypeme strouhankou a v troubě zapečeme dočervena. Jako příloha se hodí bramborová kaše.