Cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme je dozlatova v kastrolu na rozehřátém másle. Přidáme nové koření, celý pepř a bobkové listy, vše zasypeme moukou a za stálého míchání ji necháme lehce osmahnout. Přilijeme studený vývar a omáčku povaříme asi 20 minut. Pak ji propasírujeme přes jemné síto a dochutíme ji cukrem, octem a solí. Na přílohu: brambory 6 kusů (střední) medvědí česnek 1 svazek máslo pepř černý (mletý) Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Medvědí česnek nakrájíme a krátce orestujeme na kousku másla. Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme, přimícháme k nim orestovaný medvědí česnek, osolíme je, opepříme a zjemníme kouskem másla. Vařené hovězí maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme se šťouchanými bramborami. Poznámka k receptu Medvědí česnek roste hojně v lesích, kde je stín a vlhko a lze ho snadno najít podle jeho typické česnekové vůně. Nať se sbírá v květnu, na počátku květu, a cibulky v srpnu a září.