Staňte se našimi fanoušky na:

Hovězí svíčková na smetaně - nejlepší

Autor receptu: lopir (5 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • olej
  • sůl
  • pepř
  • na prošpikování anglická slanina
  • celer
  • poměr v receptu mrkev
  • petržel
  • 1 lžička brusinky
  • (plnotučná / dijonska), 1 lžička hořčice
  • z mladého býka, 500 g hovězí
  • 50 g máslo
  • 1 lžíce cukr krystal
  • 4 ks bobkový list
  • 5 ks nové koření
  • čerstvý, 1 ks tymián
  • 1 ks citron
  • 1 ks červená cibule
  • 1 kelímek smetana

Pracovní postup:

Zeleninu (celer, mrkev, petržel, v poměru 4:3:2) nakrájíme na proužky nebo na kostičky (nestrouhat, snadno se pak připaluje!), cibuli nejlépe červenou nakrájíme nadrobno ve stejném množství jako petržele. Maso prošpikujeme slaninou a pokapema malinko olejem. Na másle osmahneme zeleninu - nejprve mrkev s celerem, pak petržel a cibulku až tehdy když se okraje zeleniny začnou opékat. V průběhu solíme, pepříme, přidáme hořtici, brusinky, plátek citronu bez slupky, cukr a koření (bob.list, nové koření, pepř, tymián). Polovinou tohoto základu po vychladnutí přelijeme maso, přelijeme rozpuštěným vychladlým máslem, posipeme zbytkem zeleniny a necháme v lednici do druhého dne. Druhý den maso vyjmeme z marinády a necháme na másle zatáhnout. Přidáme zpět k zelenině, zalijeme vodou nebo vývarem tak aby zelenina nevyčuhovala ale ani neplavala. Maso z vrchní strany osolíme a opepříme a pečeme v troubě na 250°C. Až začne voda bublat tak zmírníme na 180°C a dopečeme do měkka. V polovině pečení maso obrátíme a osolíme, opepříme z druhé strany. Po dopečení maso vyndáme, zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme a necháme povařit. Přidáme smetanu a dochutíme (curk, sůl, pepř, citron...) Do hotové omáčky nakrájíme maso na plátky (zůstane tak šťavnaté)

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Januse |26. července 2013
naše oblíbená Odpovědět
Lenny |30. června 2013
oblíbená omáčka u nás Odpovědět
PetulkaH |27. června 2013
svíčkovou zbožnuju:-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!